Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Δύο έρευνες α) Για τη Βιομηχανική ανάπτυξη και την παρακμή της παραδοσιακής Γεωργίας σε μια Μεσογειακή πόλη β) Η υποβάθμιση του εδάφους, το τοπίο και το κλίμα στο Θριάσιο



Οι έρευνες:
Population dynamics, industrial development and the decline of the traditional agro-forest landscape on the Mediterranean urban fringe: a case study in Greece [παρουσίαση - περίληψη ΕΔΩ]

Soil degradation, landscape and climate variations in a Mediterranean agro-forest system (Thriasio, Greece): proposal for a desertification indicator using time series analysis  [παρουσίαση - περίληψη ΕΔΩ]

Αν κάποιος/α ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες ας επικοινωνήσει μαζί μας.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Συνεχίζουμε τις δράσεις για το έδαφος | Συντονιζόμαστε με την "ομπρέλα" 160 οργανισμών των 21 χωρών της ΕΕ "PEOPLE4SOIL"

Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις δράσεις μας για την προστασία και την ανάδειξη της αξίας των εδαφών. Η αρχική μας απόφαση ήταν να διακόψουμε τις αναρτήσεις στο blog, όμως αρκετοί φίλοι μας πρότειναν να συνεχίσουμε και μετά τη λήξη του Παγκόσμιου Έτους Εδαφών - 2015.

Έτσι λοιπόν συνεχίζουμε τις δράσεις μας και σε συντονισμό με το δίκτυο κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων PEOPLE4SOIL με βασικό σύνθημα "το έδαφος είναι δημόσιο αγαθό" | SOIL IS A COMMON GOOD.
Επισκεφτείτε το site PEOPLE4SOIL

POSITION PAPER

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

2015: Παγκόσμιο έτος εδαφών | Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ συμμετείχαν το 2015 στην προβολή της αξίας τους εδάφους, τη διάβρωση....


Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece από την αρχή του 2015 δημιούργησαν το blog Naturefriends Greece 2015 SOILS για να συμβάλλουν στην προβολή της αξίας του εδάφους ιδιαίτερα της χώρας μας.
Στο blog κάναμε δεκάδες αναρτήσεις, βγάλαμε ανακοινώσεις και δελτία τύπου, συνδέσαμε την αξία του εδάφους με την ποιοτική διατροφή, την κλιματική αλλαγή, κάναμε εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εδαφών 5/12/2015 κ.λπ.

Πιστεύουμε ότι αυτό το blog των ΦτΦ ήταν ένα από τα λίγα μέσα που ασχολήθηκαν με συνέπεια για ένα ολόκληρο χρόνο με θέματα που αφορούν το έδαφος.
Σήμερα κλείνουμε τον κύκλο των αναρτήσεων σε αυτό το blog. 
Ο κύκλος του έκλεισε με το τέλος του 2015. Ωστόσο το θέμα του εδάφους θα συνεχίσει να μας απασχολεί μόνο που από τις επόμενες ημέρες οι θέσεις και οι προσεγγίσεις θα γίνονται από το βασικό ενημερωτικό, περιβαλλοντικά "εκπαιδευτικό"  blog ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece.

Καλή συνέχεια....

ΥΓ: Ευχαριστούμε τους κ.κ. Νίκο Νέζη, Γιάννη Βέλλη, Μιχάλη Καλαφατά, +Τάκη Τλούπα, Κώστα Φωτεινάκη για τις φωτογραφίες τους με θέμα το έδαφος και το τοπίο που μας έδωσαν για το blog.
Δείτε τις φωτογραφίες τους ακριβώς παρακάτω με τη σειρά που αναφέρονται οι φωτογράφοι.
Κλικάρετε επάνω στις φωτογραφίες για να μεγεθυνθούν.






Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: "5 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εδαφών και η COP21 στο Παρίσι" | Soils & Climate Change

Διαβάστε το ΔΤ των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ [ΕΔΩ]
Στο ειδικό blog των ΦτΦ για το Παγκόσμιο Έτος Εδαφών αναρτήσαμε πενήντα σχετικά θέματα και προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στην προβολή του ΠΕΕ αλλά ελάχιστα καταφέραμε.

Οι ΦτΦ διοργανώνουν εκδηλώσεις για την αξία του εδάφους με αποκορύφωμα την επίσκεψη την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο Βοτανικό Κήπου Διομήδους στην Ιερά Οδό [ΕΔΩ]









Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

5 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εδαφών | 5 December World Soil Day



[Η μοναδική εκδήλωση στην Ελλάδα και μία από τις τρεις στην Ευρώπη που έχει καταχωρηθεί στην πλατφόρμα της Παγκόσμιας Ημέρας Εδαφών είναι των ΦτΦ/NFGR ]


Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θεωρούν ότι τα εδάφη είναι "μια σταθερή" βάση για τη ζωή. Επιβεβαιώσαμε το ενδιαφέρον μας με τη δημιουργία του blog NFGR - Soil στην αρχή του 2015 που είναι το Παγκόσμιο Έτος Εδαφών.

Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει περίπου πενήντα αναρτήσεις με ελληνικά αλλά και διεθνή θέματα για το έδαφος και το τοπίο. Ωστόσο οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το Παγκόσμιο Έτος Εδαφών ελάχιστα απασχόλησε την Ελληνική κοινωνία. Βρισκόμαστε λίγο πριν την εκπνοή του 2015, περίπου έξι εβδομάδες πριν την λήξη του Παγκόσμιου Έτους Εδαφών.
Έχουμε ακόμα ορισμένα περιθώρια να "σκύψουμε στο έδαφος" με σεβασμό σε ότι "φυτρώνει και περπατάει" επάνω σε αυτό, στη χλωρίδα και στην πανίδα. Πολλές φορές ασχολούμαστε, φροντίζουμε, προβάλουμε την αξία της χλωρίδας, της πανίδας, του νερού, του αέρα και λιγότερο για την ερημοποίηση. Ας αξιοποιήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εδαφών....

Με αφορμή την 5η  Δεκεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εδαφών, οι ΦτΦ/NFGR προγραμματίζουν τις εξής εκδηλώσεις:
  • 4 Δεκεμβρίου: Αφιέρωμα στο  φωτογράφο Sebastião Salgado | Προβολή αποσπασμάτων της ταινίας "Το αλάτι της Γης" και του TDX  "Sebastião Salgado: The silent drama of photography".
  • 7 Δεκεμβρίου: Ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ , της Ελένης Καπετανάκη - Μπριασούλη.
  • 13 Δεκεμβρίου: Επίσκεψη - Ξενάγηση στην Αρκαδία με θέμα "Η σημασία των φυτοφρακτών/αμυγδαλιώνες  για την αγροτική παραγωγή και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Αρκαδία" [θα πραγματοποιηθεί και στις 10/1/2016]

Οι δύο πρώτες εκδηλώσεις (4 και 7 Δεκεμβρίου 2015) θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία των ΦτΦ,  Ανθέων 72, Χαϊδάρι.
Για την τρίτη εκδήλωση (13 Δεκεμβρίου), επίσκεψη στην Αρκαδία, θα επανέλθουμε.

------------------
Υλικά για την ΠΗΕ
Happy WSD 
Soil and Climate Change 
NFGR-Soils


«2006-2015, 10 κείμενα για την ερημοποίηση» της Ελένης Καπετανάκη - Μπριασούλη


«2006-2015, 10 κείμενα για την ερημοποίηση» της Ελένης Καπετανάκη - Μπριασούλη

Η ερημοποίηση, μια αργή και συχνά ‘αόρατη’ διαδικασία που καταλήγει σε ακραία υποβάθμιση της γης, αναδείχθηκε σε περιβαλλοντικό ζήτημα παγκόσμιου ενδιαφέροντος πέρα από τα όρια τη Αφρικής μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν έγιναν αντιληπτές οι δραματικές της συνέπειες για την επισιτιστική ασφάλεια του συνεχώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, τη διατήρηση της ακεραιότητας των εδαφικών και υδατικών πόρων και την κλιματική αλλαγή. Η διεθνής κοινότητα επιβεβαίωσε τη σημασία και την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του φαινομένου με την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για την Ερημοποίηση και την Ξηρασία το 1994.

Η πρώτη μου επαφή με την επιστημονική μελέτη της ερημοποίησης το 1996, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος MEDALUS και, στη συνέχεια, η εμπλοκή μου σε άλλα τρία προγράμματα με παρόμοιο αντικείμενο (MEDACTION, EPIGOV, LEDDRA) ήταν αρκετά για να εντρυφήσω στις περιβαλλοντικές, κοινωνικο-οικονομικές, θεσμικές και πολιτικές πτυχές της ερημοποίησης και να συνειδητοποιήσω τη βαρύτητα της. Αυτό που με εντυπωσίασε και τάραξε περισσότερο, όμως, ήταν το ‘πέπλο άγνοιας’ που σκέπαζε το θέμα στην Ελλάδα παρόλη τη σημαντική έρευνα που γινόταν από εξαιρετικούς πανεπιστημιακούς και ερευνητές σε θέματα διάβρωσης και υποβάθμισης εδάφους και υδατικών πόρων καθώς και ερημοποίησης. Ούτε το επίσημο κράτος αλλά ούτε και οι μη κρατικοί φορείς και οι απλοί άνθρωποι, με εξαιρέσεις φυσικά, φαινόταν να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της ερημοποίησης όταν το ένα τρίτο της χώρας διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο μετά τη δεκαετία του 1980 τουλάχιστον. Ο επίσημος αναπτυξιακός και χωροταξικός σχεδιασμός παρέκαμπτε ή αναφερόταν επιφανειακά στο θέμα ακόμα και μετά το 2001 όταν το Εθνικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης έγινε νόμος του κράτους…

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, άρχισα μεταξύ άλλων να γράφω από το 2006 επετειακά κείμενα για τη 17η Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, νοιώθοντας χρέος να αναδείξω αυτό το παραμελημένο περιβαλλοντικό ζήτημα, τα οποία δημοσιευόταν σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα επικοινωνίας όπως στον ιστότοπο του δικτύου των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης ecocrete.gr, στον ιστότοπο ΕΣΤΙΑ του ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) ekke.gr/estia και, τελευταία, στην ιστοσελίδα της Χίου aplotaria. Τα 10 κείμενα αυτής της συλλογής καλύπτουν μια ποικιλία θεμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση της ερημοποίησης, ιδωμένα με τη ματιά του χωροτάκτη, που ελπίζω να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη να αναζητήσει περισσότερη γνώση γι’ αυτή την τόσο κρίσιμη αόρατη περιβαλλοντική απειλή. Ελπίδα και ευχή μου παραμένει να ευαισθητοποιηθεί και να δραστηριοποιηθεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων του ο καθένας, για την προστασία αυτού του πολύτιμου λεπτού μανδύα της γης, του εδάφους, που στηρίζει τη ζωή στο πλανήτη.

Ελένη Καπετανάκη - Μπριασούλη
Χωροτάκτης, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2015

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΟΠΗ

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Soils: Our ally against climate change


Κλικάρετε ΕΔΩ για να δείτε το video.
Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θεωρούν ότι στην Ελλάδα και τα δύο θέματα α) Εδάφη και β) Κλιματική αλλαγή δεν απασχολούν την κοινωνία μας ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Προσπαθούμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας να ενημερώσουμε και να αναδείξουμε τα δύο θέματα στην Ελληνική κοινωνία.

Ένα ακόμα video ΕΔΩ

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Είναι εντυπωσιακό: το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί στο 22% της επιφάνειας της γης στην οποία υπάρχει το 80% της υπάρχουσας βιοποικιλότητας!!!!



Sometimes it seems like we live in nonsensical times. Do you ever wonder what happened to good old common sense? Indigenous voices from around the world who are fighting for cultural survival and protection of nature in their homelands offer simple wisdom in the face of climate change, mining and other development projects. These voices are highlighted in Standing On Sacred Ground, a four-part film series airing on the PBS World Channel through May and June.

ΠΗΓΗ και ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ - FILMS FOR ACTION ΕΔΩ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΝΙΚΟΣ ΝΕΖΗΣ "ΟΛΥΜΠΟΣ Ε΄ - ΝΕΡΟ, ποτάμια, λίμνες, ρέματα" | Φωτ. από το Βουνό των Θεών | 2015: Παγκόσμιο Έτος Εδαφών



Στο blog των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece που δημιουργήσαμε με αφορμή το "2015 - Παγκόσμιο Έτος Εδαφών" αναρτούμε φωτογραφίες του βετεράνου ορειβάτη και ερευνητή Νίκου Νέζη με θέμα τον Όλυμπο. Είχαμε μεγάλη δυσκολία να επιλέξουμε φωτογραφίες για να αναρτήσουμε γιατί η μία ήταν καλύτερη από τις άλλες αλλά και γιατί το άλμπουμ που μας κοινοποίησε ο κ.Νέζης είχε 400 περίπου φωτ.


Έχουμε ήδη αναρτήσει το θέμα "ΟΛΥΜΠΟΣ Α΄" | "ΟΛΥΜΠΟΣ Β' - Καταφύγια"| "ΟΛΥΜΠΟΣ Γ' - Χλωρίδα και Πανίδα" | "ΟΛΥΜΠΟΣ Δ' - Ονομαστά σπήλαια και βάραθρα". Αν θέλετε να ξαναδείτε τις φωτ. και να διαβάσετε πληροφορίες για τον κ.Νέζη κλικάρετε ΕΔΩ ΕΔΩ.

Σήμερα αναρτούμε το θέμα "ΟΛΥΜΠΟΣ Ε΄ - ΝΕΡΟ, ποτάμια, λίμνες, ρέματα". 

Κλικάρετε στις φωτογραφίες για να μεγεθυνθούν. Κάτω αριστερά υπάρχει η περιγραφή της κάθε φωτογραφίας.

Η επόμενη ανάρτηση για τον Όλυμπο με φωτογραφίες του Νίκου Νέζη θα έχει θέμα τις πηγές του βουνού.










Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΝΙΚΟΣ ΝΕΖΗΣ "ΟΛΥΜΠΟΣ Δ΄ - Ονομαστά Σπήλαια και βάραθρα" | Φωτ. από το Βουνό των Θεών | 2015: Παγκόσμιο Έτος Εδαφών


Στο blog των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece που δημιουργήσαμε με αφορμή το "2015 - Παγκόσμιο Έτος Εδαφών" αναρτούμε φωτογραφίες του βετεράνου ορειβάτη και ερευνητή Νίκου Νέζη με θέμα τον Όλυμπο. Είχαμε μεγάλη δυσκολία να επιλέξουμε φωτογραφίες για να αναρτήσουμε γιατί η μία ήταν καλύτερη από τις άλλες αλλά και γιατί το άλμπουμ που μας κοινοποίησε ο κ.Νέζης είχε 400 περίπου φωτ.

Έχουμε ήδη αναρτήσει το θέμα "ΟΛΥΜΠΟΣ Α΄" | "ΟΛΥΜΠΟΣ Β' - Καταφύγια"| "ΟΛΥΜΠΟΣ Γ' - Χλωρίδα και Πανίδα. Αν θέλετε να ξαναδείτε τις φωτ. και να διαβάσετε πληροφορίες για τον κ.Νέζη κλικάρετε ΕΔΩ ΕΔΩ.

Σήμερα αναρτούμε το θέμα "ΟΛΥΜΠΟΣ Δ΄ - Ονομαστά Σπήλαια και βάραθρα".

Κλικάρετε στις φωτογραφίες για να μεγεθυνθούν. Κάτω αριστερά υπάρχει η περιγραφή της κάθε φωτογραφίας.